1000 km Balkan is a cross-border endurance sport and charity event. It lasts for 11 days combining biking and running of near 100 km per day on average without interruption.

Image Alt

1000 Balkan Charity Challenge започва на 19 октомври

1000 Balkan Charity Challenge започва на 19 октомври

1000 km Balkan Charity Challenge е спортно благотворително събитие. За седма година участниците ще изминат 1050 км с велосипед и тичайки за 11 дни, от 19 октомври до 29 октомври 2019. Трасето е на територията на Румъния и България. В момента е отворена регистрацията за участие на www.1000balkan.com/registration/.

Ултрамаратонът е мощно средство за набиране на дарения за благотворителни социални каузи в двете страни. Той насърчава спорта на открито като алтернатива за здравословен начин на живот, както и активното екологично поведение, чрез засаждане на уникални дървесни видове по трасето.

За седма година благотворителни партньори на събитието са българската Фондация BCause. Oрганизатори са Eyes-Open и Elite Running. Даряването за българските каузи става чрез Платформата.бг (platformata.bg).

В събота, на 19 октомври 2019, започва седмото издание на благотворителния ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“. За 11 дни участниците изминават 1050 км в Румъния и България, като два пъти ще преминат Дунав и Стара планина. Денивелацията на трасето е 7500 метра. Участниците ще се движат с велосипед първите 4 дни (по 160 км /ден) и ще бягат 7 дни (по 60 км / ден). Само 5 души досега са успели да минат успешно цялото разстояние. Участниците могат да се регистрират не само за цялото разстояние, но и за отделни негови части – колоезедене, бягане или за отделни дни. Всеки участник ще избере кауза, за която ще набира средства до достигане на поставената от него цел за дарения. В събитието досега са участвали хора с изключителни постижения като Слави Несторов (качил Еверест миналата година) и Андрей Рошу (преплувал Ламанша).

Стартът е на 19 октомври, в 7.00 часа сутринта, в Букурещ. Там е и финалът, на 29 октомври, около 17:00 часа. Групата ще стигне до центъра на София около 16:00 на 22 октовмри и ще тръгне обратно към Букурещ на 23 октомври в 8.00 часа сутринта.

На територията на България маршрутът преминава през Видин, Белоградчик, Берковица, Своге, София, Ботеврад, Луковит, Плевен, Бяла и Русе. Всеки желаещ може да се присъедини към маратонците по пътя им, с каране на колело или с тичане, и да премине разстояние по свой избор. Броят на участниците обикновено е най-голям в близост до Букурещ и София.

За изминалите 6 издания благотворителната инициатива е събрала общо над 131 000 евро. Даряването става онлайн през сайта на маратона www.1000balkan.com. Даренията към българските каузи се извършат чрез платежната система на социалната мрежа за дарители Платформата.бг (platformata.bg). Социалната мрежа за дарители Платформата.бг (platformata.bg) е разработена и се управлява от фондация BCause.

Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение.

За тазгодишното издание на маратона са избрани три български каузи на Multi Kulti Collective (МултиКулти), Фондация „Дечица“ и Фондация „Джамба“, като всички са насочени към подкрепа на деца от различни социални групи.

Multi Kulti Collective е българска организация с нестопанска цел, която подпомага интеграцията и повишава информираността за чужди култури и етнически малцинства публично, чрез представяне на техните обичаи, храни, занаяти, песни и традиции.

Фондация „Дечица“ е посветена на децата, лишени от родителски грижи. Екипът помага на деца, настанени в центрове от семеен тип, чрез работа с различни специалисти и установяване на доверени взаимоотношения с един възрастен – ментор. Децата се учат да говорят правилно, да смятат, да рисуват, да говорят чужди езици, да играят народни танци. Те се учат и да споделят, да вярват в себе си, да се чувстват силни и значими.

Jamba (www.jamba.bg) е връзката между хората с увреждания в България и техните бъдещи работодатели. Jamba e място з обучение, стаж и кариера. Нейната мисия е да подкрепя ГЕРОИТЕ (хората с увреждания) в натрупването на ключови умения и компетенции в различни професионални сфери чрез обучения и стаж и да съдейства за тяхното включване в пазара на труда и за кариерното им израстване.

Ултрамаратонът „1000km Balkan Charity Challenge“ се организира от Eyes-Open и Elite Running. Спонсори на маратона са Уникредит Банк, Уникредит Банк, Румъния, Евроинс, SafeCharge и sportier.ro. Партньори са фондация BCause, Galantom, Asics, Stanimira Chocolate House, City grill, Brevis, Select Fruits, Hotel Moxa и Autonom rent-a-car.

Пълният маршрут на маратона можете да видите тук: https://1000balkan.com/route/.

Повече информация за проектите и бегачите можете да намерите на сайта на ултрамаратона www.1000balkan.com .

За повече информация:

Фондация BCause Елица Баракова – 0888 95 75 13, elitsa@bcause.bg www.BCause.bg www.Platformata.bg

Станислав Георгиев – организатор 0894 53 99 98, stan.georgiev23@gmail.com, www.1000balkan.com